fbpx
Ekološke boje, prirodna sredina i briga o djeci

Ekološke boje, prirodna sredina i briga o djeci

Svijest o značaju zdrave i čiste životne sredine ima značajan uticaj na proizvodnju boja. U procesu konstantnog mijenjanja receptura boja i premaza veliki broj proizvođača fokusiran je na ubrzavanje eliminacije ekološki štetnih materija, kao i na uvođenje novih koje nisu štetne po prirodu i ljudsko zdravlje.

Kada govorimo o zdravlju djece ali i životne sredine ekološke boje i premazi izrađeni su na bazi veziva koji se razređuju vodom. Prepoznaćete proizvode na bazi vode zahvaljujući logotipu ribe na ambalaži i riječi „akril“ u nazivu proizvoda.

Kada se premazi na bazi vode posebno preporučuju?

Kod klasičnih premaza, organski rastvarači isparavaju tokom vremena sušenja. Ako prostorija nije dovoljno prozračna, prevelika koncentracija rastvarača u vazduhu može kod osetljivih ljudi izazvati glavobolju, osećaj pečenja u očima ili alergijske reakcije na koži.

Kada se tretiraju male površine, kao što su igračke ili kada se radi na otvorenom, nema takvih problema ipak ono što je naš fokus je korišćenje boja na bazi vode u svim sredinamaa posebno gdje borave djeca, starije osobe  ili u prostorijama gde se pripremaju prehrambeni proizvodi.

Sve naše igračke su tretirane i zaštićene ekološkim premazima i potpuno su sigurne za dječju upotrebu.

Prednosti premaza na bazi vode:

  • prilikom sušenja ne dolazi do štetnih isparenja i nije potrebno dodatno provjetravanje;
  • brzo sušenje omogućava nanošenje nekoliko premaza u kraćem vremenskom periodu;
  • nema neprijatnih mirisa;
  • razređivanje nije neophodno – ako je potrebno, kao razređivač se može koristiti voda sa česme;
  • svježe mrlje se mogu ukloniti vodom;
  • ne žute vremenom.

Neka se mališani bezbjedno igraju

Kada je riječ o farbanju predmeta sa kojima deca dolaze u kontakt – igračke, ukrasi – ispravan izbor boje je još važniji. Naši najmlađi su posebno osejtljivi i zbog toga u Keka toys kada biramo boje, biramo formule koje su hemijski bezbjedne posle stvrdnjavanja i pogodne su za čest kontakt sa mališanima.

Pogodnost ovih boja je uvijek potvrđena sertifikatom relevantnih zdravstvenih Instituta i proizvođači garantuju za njihovu sigurnost!

One Comment
Drvo kao plemenit materijal u svijetu igračaka – Keka
July 13, 2020 11:36 am

[…] Još jedna od prednosti drvenih igračaka je u tome što su napravljene od prirodnog materijala i potpuno su neškodljive za zdravlje djece. Pored toga neke od odlika drvenih igračaka su: topao, prirodan osećaj drveta, prijatni zvukovi koje drvo proizvodi, drvo nije sakupljač prašine i lako je  za čišćenje. O bojama koje koristimo smo pisali na našem Blogu ovdje. […]

Leave a Reply